EFT Emotionel Freedom Tapping/Therapy


EFT Emotionel Freedom Tapping/Therapy

We hebben allemaal weleens last van negatieve emoties. Vaak verdwijnen die vanzelf, maar sommige donkere wolken kunnen hardnekkig zijn. Ze willen maar niet overwaaien, hoe hard je ook probeert positief te denken. Hoe fijn zou het zijn als hier een simpele oplossing voor is? Eentje die je altijd tot je beschikking hebt en waar je alleen jezelf voor nodig hebt? Die is er: Emotional Freedom Techniques (EFT) is een effectieve en snelle methode om remmingen, angsten en andere negatieve emoties weg te kloppen. Gewoon, met je eigen vingers.

EFT therapie: Zo klop je emotionele blokkades weg met je eigen vingers

Je kent het vast wel: die knoop in je maag en dat zware gevoel in je hart als je je ergens zorgen over maakt. Misschien heb je een moeilijk gesprek gehad of moet je binnenkort iets doen dat je hartstikke eng vindt. Of er zit een oud trauma vast in jouw systeem. Volgens de grondlegger van EFT voel je op dat moment in feite een vastgezette verstoring in een energiebaan (meridiaan). EFT gebruikt een soort ‘psychologische acupunctuur’ om die verstoring op te heffen. Het doel is om de amygdala in je brein te kalmeren, je levensenergie weer vrij te laten stromen en bepaalde gebeurtenissen of herinneringen te ontdoen van hun negatieve lading. EFT is een tool die binnen de energetische psychologie valt en 20 jaar geleden werd ontwikkeld door de Amerikaanse ingenieur Cary Graig.

Zo werkt het

Om energetische blokkades op te heffen wordt er bij EFT met de vingers op specifieke meridiaan punten geklopt, terwijl jij je op de negatieve emotie focust. Zo kan je levensenergie weer vrij door de meridianen gaan stromen. Een voorbeeld is: ‘Ondanks dat ik bang ben om afgewezen te worden, accepteer ik mezelf volledig.’ De zin verlicht de negatieve emotionele lading van de gebeurtenis, waardoor je er ook in de toekomst minder door overvallen zult worden.

De behandeling

Samen stellen we een zin op die resoneert en samen kloppen we op het eerste meridiaan punt, het karatepunt, spreken we de zin 3 keer uit. Vervolgens wordt er op elk volgende meridiaan punt 7 keer geklopt. Je herhaalt daarbij steeds het probleem waar je op focust. Bijvoorbeeld: ‘mijn angst voor het om niet goed genoeg te zijn’, ‘mijn verdriet over de ziekte van mijn moeder’, etc. Dit hele proces kan nog één of twee keer herhaald worden. Aan het einde vergelijk je je gemoedstoestand met je gevoel vóór de behandeling.

Misschien denk je nu: ‘Negatieve emoties wegkloppen met je vingers? Dat kan toch helemaal niet?’. Toch is dat precies wat je met EFT kunt bereiken. Het is effectief gebleken bij onder andere de behandeling van angstklachten, posttraumatische stressstoornis(PTTS), depressie en slapeloosheid.